Kosten van een drie-delige brug op twee pijlerelementen

Een behandeling bij de tandarts bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Daarom staan er na een behandeling, bijvoorbeeld het maken van een vulling of een wortelkanaalbehandeling, vaak verschillende codes op de rekening. Dat komt doordat niet alle dingen die de tandarts moet doen onder één code kan vallen.

De tandarts gaat een drie-delige brug maken die vastzit op twee kiezen, zogenaamde pijlerelementen.

U ziet op de rekening de code R40 staan staan voor het brugtussendeel die de ontbrekende kies vervangt, maar er zijn bijvoorbeeld ook nog de pijlerelementen waarop twee kronen (2x R24) gemaakt worden om het brugtussendeel aan te bevestigen.

De verdoving zit bijvoorbeeld ook niet in die code inbegrepen. Die komt weer als aparte code (A10) op de rekening. Dat geldt ook voor het rubberen lapje (V50) dat de tandarts nodig heeft om de stompen van de tand of kies tijdens het opbouwen (R31) droog te houden. In dit voorbeeld bestaan de kosten voor een grote brug al uit 9 codes.

De codes die nodig zijn voor je behandeling, kunnen afwijken van onze voorbeelden. Soms zijn er meer handelingen nodig om een tandheelkundig probleem op te lossen en ook kunnen de materiaal- en techniekkosten afwijken. Op deze pagina vind je ook links naar meer verschillende voorbeeld behandelingen.

Animatie over een drie delige brug