Kosten van een tandvleesbehandeling bij parodontitis

Een behandeling bij de tandarts bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Daarom staan er na een behandeling, bijvoorbeeld het maken van een vulling of een wortelkanaalbehandeling, vaak verschillende codes op de rekening. Dat komt doordat niet alle dingen die de tandarts moet doen onder één code kan vallen.

Hieronder is een voorbeeld te zien van de kosten van een parodontale behandeling bij ernstige parodontitis.

Parodontale behandeling
De behandeling bestaat uit verschillende stappen die zijn beschreven in de richtlijn Parodontologie in de algemene praktijk. De behandeling, ook wel een intensief paro-traject genoemd, bestaat uit verschillende stappen. Allereerst een uitgebreid onderzoek en intensief reinigen (initiële therapie) om vervolgens de gezondheid van het tandvlees te evalueren. Daarna kan bepaald worden of aanvullende maatregelen nodig zijn zoals een flapoperatie en wordt ook de nazorg bepaald om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt of weer erger wordt.

Nazorg
Deze nazorg is niet meegenomen in de onderstaande begroting, maar zal meerdere keren per jaar uitgevoerd moeten worden om het tandvlees gezond en stabiel te houden. De codes voor nazorg zijn T042, T043 en T044. Om de aantal jaar zal herbeoordeeld moeten worden (T032 en T033) wat de status van het tandvlees precies is en of de nazorg daarbij nog voldoende aansluit.

Gouden standaard
Behandeling volgens de richtlijn is de gouden standaard maar u kunt er altijd voor kiezen om op een andere wijze behandeld te worden. Dit alles moet wel goed besproken worden met uw tandarts of mondhygiënist.