Kosten van een recessiebedekking met een tandvleestransplantaat

Een behandeling bij de tandarts bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Daarom staan er na een behandeling, bijvoorbeeld het maken van een vulling of een wortelkanaalbehandeling, vaak verschillende codes op de rekening. Dat komt doordat niet alle dingen die de tandarts moet doen onder één code kan vallen.

Hieronder zijn de voorbeeld kosten te vinden voor een 'recessiebedekking' met een tandvleestransplantaat uit het (eigen) gehemelte. Bij de tandarts wordt met recessie, teruggetrokken tandvlees bedoeld.

Op de plekken waar het tandvlees is teruggetrokken is de aanhechting van de tand of kies in het kaakbot verminderd. De tandhalzen en de wortels komen bloot te liggen wat gevoeligheid kan veroorzaken. Die gevoeligheid ontstaat bij koude, warmte en/of zoet. Tandvlees kan zich o.a. terugtrekken door te hard poetsen (poetstrauma), door tandvleesontsteking (parodontitis) en soms na een beugel. Bij het ouder worden is het bijna onvermijdelijk dat tandvlees zich op sommige plekken terugtrekt. Als de omstandigheden het toelaten kan dit chirurgisch worden hersteld met een tandvleestransplantaat en/of een regeneratiemateriaal. In dit voorbeeld is alleen eigen weefsel en geen regeneratiemateriaal gebruikt.

Recessie van het tandvlees bij de ondertanden

Chirurgische recessie bedekking met een tandvlees transplantaat (tandarts-parodontoloog G. Rhemrev)

Eindresultaat na chirurgische recessie bedekking met een tandvlees transplantaat (tandarts-parodontoloog G. Rhemrev)