Materiaal- en techniekkosten

Materiaalkosten

Bij de meeste behandelingen zijn de materialen die de tandarts gebruikt inbegrepen in het tarief. Bijvoorbeeld composiet bij een witte vulling. Soms zijn er nog andere materialen nodig. De tandarts mag de kostprijs daarvan op de rekening zetten. Bijvoorbeeld als het nodig is om een vulling meer houvast te geven. De tandarts plaatst dan kleine staafjes (stiftjes) waarmee de vulling beter blijft zitten. Op de factuur staat dan de code voor een vulling én code V70 voor het plaatsen van de stiftjes. Ook mag de tandarts de kostprijs van de stiftjes aan u doorberekenen.

Techniekkosten

Voor sommige behandelingen moet de tandarts een tandtechnicus inschakelen. Bijvoorbeeld voor het maken van een kroon, brug of prothese. De tandarts maakt zelf een afdruk van uw gebit en stuurt die naar het tandtechnisch laboratorium.

Als het werk klaar is, stuurt het tandtechnisch laboratorium een rekening naar de tandarts (techniekrekening). De tandarts berekent dit bedrag weer door aan u. Op de rekening ziet u dat terug als ‘techniekkosten’.

De tandartspraktijk moet deze kosten 1-op-1 aan u doorberekenen. De prijzen die de tandtechnieker kan berekenen zijn vrij en deze post op de nota zal dus kunnen variëren. Wilt u controleren of het bedrag van de techniekkosten klopt? Vraag de tandarts om een kopie van de rekening van het tandtechnisch laboratorium. De tandarts is verplicht u die te laten zien. U kunt ook altijd om een toelichting vragen.

Tip: Alle tariefcodes, waarbij het doorberekenen van de materiaal- en techniekkosten mag, hebben een sterretje (*). Wanneer achter een code géén sterretje (*) staat, dan zijn alle gebruikte materialen en handelingen inbegrepen in het (maximum) tarief. Op deze website staat ook aangegeven wanneer een code niet inclusief de materiaal- en techniekkosten is.

Techniekkosten in eigen beheer

Er zijn ook tandartsen die in hun praktijk (een deel van) de tandtechnische handelingen zelf uitvoeren en niet uitbesteden aan een externe tandtechnieker. In dat geval gelden er maximumprijzen voor deze tandtechnische handelingen. Deze worden gepubliceerd door de Nederlandse Zorgautoriteit in de prestatie en tariefbeschikking tandtechniek in eigen beheer.

Verschillen in techniekkosten

Techniekkosten kunnen nogal variëren. Dat komt door verschillen in de gebruikte materialen en technieken.

Voorbeeld: De techniekkosten van een kroon van een goedkopere metaallegering hoeven soms maar € 150,= te zijn. De techniekkosten van een porseleinen kroon met gouden basis die zeer natuurgetrouw wordt aangepast aan de kleur van uw tanden kunnen oplopen tot wel € 800,= .

Er zijn vaak veel keuzemogelijkheden. Bespreek daarom vooraf met u tandarts wat voor u de beste optie is en waarom. Op deze website van een aantal veelvoorkomende behandelingen met de bijbehorende tariefcodes en materiaal- en tandtechniekkosten.

Materiaalkeuze tabel

Materiaal Ervaring Sterkte Cosmetiek Biocompatibiliteit Prijs
Volledig goud +++++ +++++ - +++ +++++
Porselein op goudlegering ++++ ++++ ++++ +++ ++++
Porselein op onedele (spaar)legering ++++ ++++ ++++ ++ +++
Porselein op zirconium-oxyde +++ +++ +++++ ++++(+) +++
Monolithisch zirconium-oxyde ++ +++(+) +++ +++++ ++
Andere keramische materialen zoals lithium disilicaat +++ +++ ++++(+) ++++ ++(+)
Monolithisch hybride kunststof en keramiek + +++ ++ ++ ++
Kunststof (tijdelijk) +++ + + ++ +
De bovenstaande tabel geeft een indicatie. Per situatie kunnen er verschillen optreden. Zo zijn niet alle materialen geschikt voor bepaalde werkstukken. Een facing / schildje kan bijvoorbeeld alleen van specifieke keramische materialen vervaardigd worden. De term monolithisch betekent dat het materiaal uit één stuk is vervaardigd. Dit levert meer sterkte op, maar is vaak cosmetisch minder fraai dan een werkstuk dat net als een tand uit verschillende lagen met verschillende kleuren is opgebouwd.