Brug

Een brug is een tandtechnisch werkstuk waarmee de tandarts één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen kan vervangen. Een brug wordt buiten de mond gemaakt en is meestal van metaal of keramiek met daaroverheen voor de esthetiek een laag porselein. Er zijn ook bruggen die helemaal van metaal (goud) zijn gemaakt of helemaal van keramiek (glaskeramiek of full zirconium).

Een brug zit meestal vast aan twee of meer zogenaamde brugpijlers, ook wel pijlerelementen genoemd. Dat zijn kronen op omslepen tanden of kiezen aan beide kanten van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug kan ook een implantaat als pijlelement hebben.

Het kan zijn dat een brug aan één kant geen pijler heeft om af te steunen. In dat geval is het een vrij-eindigende brug, ook wel een cantilever brug genoemd. Als de brug an de andere tanden of kiezen niet met kronen vastzit maar met vleugels, dan wordt het een plakbrug (etsbrug) genoemd.

Het deel van de brug dat een ontbrekende tand of kies vervangt heet een brugtussendeel of ook wel dummy of pontic. In het tariefsysteem wordt onderscheid gemaakt tussen het eerste brugtussendeel (R40) en het aansluitende tweede en volgende brugtussendeel (R45).

Drie-delige brug van glaskeramiek. 2 pijlers en 1 brugtussendeel

Animatie over een brug

Volledig gouden brug, 2 pijlers en een eerste brugtussendeel en een volgend brugtussendeel

Andere animatie over een drie-delige brug

Verschil tussen een gewone brug en een vrij-eindigende brug