C012 Uitgebreid onderzoek ten behoeve van het integrale behandelplan

€ 126,72

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Een uitgebreid (niet routinematig) tandheelkundig onderzoek en het maken en versturen van een integraal behandelplan met begroting.

Met een uitgebreid mondonderzoek worden de volgende afwijkingen opgespoord en vastgelegd:

  • Afwijkingen aan de harde tandweefsels, zoals cariës (tandbederf), erosie en de stand van de tanden
  • Afwijkingen aan tandheelkundig werk zoals vullingen, kroon- en brugwerk en protheses
  • Afwijkingen van de zachte mondweefsels zoals het tandvlees (o.a. parodontitis) en de slijmvliezen.

Een integraal behandelplan beschrijft de bevindingen van dit uitgebreide mondonderzoek en doet een voorstel om de hulpvraag op te lossen wat vaak neerkomt op het gebit weer te herstellen en gezond te maken. Er bestaan vaak verschillende manieren om een gebit te herstellen.

Over het algemeen wordt tijdens het eerste consult de mond uitgebreid onderzocht, meer (medische) informatie vergaart, de wensen besproken (hulpvraag) en soms ook al de noodzakelijke uitleg gegeven over de behandelmogelijkheden. Vervolgens zal de tandarts het behandelplan in een brief (verder) uitwerken en begroten. Hier is de patiënt vaak niet bij aanwezig. Daarna kan (indien noodzakelijk) er een vervolgconsult gepland worden om het behandelplan te bespreken, dit kan ook telefonisch plaatsvinden.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Eén of meerdere consulten met het bespreken van de wensen (hulpvraag) en daarbij een mondonderzoek met het bespreken of opstellen van de behandelmogelijkheden.
  • het afnemen en bespreken van één of meerdere anamneses, zoals een medische, tandheelkundige of psychosociale anamnese.
  • Het bespreken en samen beslissen van de voor- en nadelen van verschillende opties.
  • Een brief met een behandelplan.
  • Een begroting.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Aanvullend onderzoek met röntgenfoto's.
  2. Aanvullend onderzoek of behandelplanning op specifieke deelgebieden (bijvoorbeeld wortelkanaal, tandvlees, kaak- en kauwstelsel, restauratief of implantologie E02, E03, T012, C014, C015, G21, C016 en J010, J011).
  3. Aanvullend microbieel of enzymatisch onderzoek.

Bijzonderheden

Voor bepaalde tandheelkundige gebieden bestaan ook andere codes voor het bespreken en maken van een behandelplan (E02, E03, T012, G21, C016 en J01). De code C012 is bedoeld voor een integraal behandelplan dat de beoordeling van de gehele mond vereist en kan voorafgaan aan of volgen op een plan voor een van deze deelgebieden. De patiënt kan voor onderzoek en behandeling op zo'n deelgebied ook verwezen worden naar een andere tandarts of de tandarts beschikt zelf over die deskundigheid.

Volgens de wet geneeskundige behandelingsovereenkomst kiezen de zorgverlener en de patiënt samen uit verschillende behandelmogelijkheden. Niets doen en de mogelijke gevolgen /voor- en nadelen is ook een behandelmogelijkheid wat tijdens het consult besproken kan worden. Het uiteindelijke schriftelijke behandelplan kan één oplossingsrichting bevatten als bijvoorbeeld tijdens het consult al is gekozen tussen verschillende mogelijkheden.

Deze behandelcode kan niet worden gebruikt worden voor een second opinion, daarvoor is code C011.

Deze behandelcode kan niet gebruikt worden voor een orthodontisch behandelplan of een second opinion in het kader van orthodontie.

Deze behandelcode kan niet in dezelfde zitting gecombineerd worden met C001, C002, C003 of C010.

Een schriftelijk behandelplan kan uitgeprint meegegeven, per post verstuurd of digitaal per e-mail verzonden worden.