G10 Niet-standaard beetregistratie

€ 105,60

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Soms is bijten op een wasplaatje om vast te leggen hoe de tanden en kiezen op elkaar staan (beetregistratie) niet voldoende. In die gevallen wordt daarnaast met behulp van speciale apparatuur, die tijdelijk op het hoofd wordt geplaatst, de positie van het gebit ten opzichte van de schedel (het gezicht) ook vastgelegd. Het meest gebruikte instrument hiervoor is de zogenaamde facebow.

Wanneer wordt het gebruikt?

Bij het maken of plannen van een uitgebreid restauratief plan (kroon- en brugwerk of vullingen) is het belangrijk om deze positie van de bovenkaak met de tanden en kiezen ten opzichte van de schedel (het gezicht) individueel te bepalen.

Enerzijds is dit belangrijk voor de esthetiek omdat anders de tanden en kiezen scheef gemaakt kunnen worden ten opzichte van de rest van het gezicht. En anderzijds is het door deze beetregistratie mogelijk om nauwkeuriger de bewegingen van de onderkaak na te bootsen in de articulator, wat weer belangrijk is voor de vormgeving van het kroon- en brugwerk of de vullingen.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het maken van een niet-standaard beetregistratie (bijv. facebow) t.b.v. het maken of plannen van het uitgebreid restauratief werk of bij een repositie spalk/opbeetplaat.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De (extra) tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen.

Bijzonderheden

Omdat het alleen voor uitgebreid kroon- en brugwerk zinvol is om een facebow te gebruiken, mag de tandarts de code G10 alleen in rekening brengen bij behandelingen waar minimaal twee kronen (R24) worden geplaatst.

Facebow procedure