K001 Cosmetische zorgtraject directe facing (in de mond gemaakt)

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Het tarief voor de consultatie, planning en in de mond maken van de directe facing tot en met zes maanden nazorg.

Een directe facing is een schildje van vulmateriaal dat door de tandarts zelf in de mond aangebracht wordt en gemaakt is van vulmateriaal (composiet). Een facing wordt ook wel een schildje genoemd omdat het zichtbare vlak van de lip/wangzijde (buccale vlak) hiermee wordt bedekt. Omdat de vorm van de tand vaak wordt aangepast of hersteld kan een facing ook deels doorlopen in de naastliggende vlakken.

Tegenwoordig bestaan er esthetische composieten waarmee tandbeen en glazuurlagen natuurgetrouw kunnen worden nagebootst. De facing wordt dan in verschillende lagen met verschillende effecten opgebouwd.

Bij K001 gaat het om een cosmetische facing, dat betekent dat het geen (medisch) noodzakelijke mondzorg is. De behandeling is niet nodig om de mond gezond te maken of te houden, maar zorgt er wel voor dat een mond er mooier uit kan zien. Voor deze cosmetische facing behandeling loopt er een momenteel een experiment waarbij het tarief vrij is.

Hierdoor kunnen de tarieven per tandartspraktijk verschillen. Omdat niet elke facing hetzelfde is kan een tandartspraktijk ook verschillende prijzen voor een facing hanteren. Soms is er meer tijd nodig is om tot een fraai en zo veilig mogelijk eindresultaat te komen. Lees er meer over bij cosmetische mondzorg.

Wat is in het tarief ingebrepen?

 • bespreken van het behandelplan;
 • bespreken van de begroting;
 • bespreken van de behandelopties;
 • als het nodig is een visualisatie;
 • als het nodig is een proefopbouw;
 • de consulten tijdens het facing traject, zowel geplande als ongeplande;
 • de facings en alles wat tijdens het maken daarvoor nodig is, zoals een verdoving of een rubberdam.
 • zes maanden nazorg na het plaatsen van de facing: het controleren van de facings, het verhelpen van problemen bij het dichtbijten (occlusie) en over elkaar heen schuiven (articulatie) van de tanden, het zo nodig aanvullend polijsten.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

 1. het vooronderzoek om te onderzoeken of er sprake is van een gezonde mond, zaken zoals tandbederf, tandvleesontsteking en slijtage moeten voldoende onder controle zijn gebracht;
 2. eventuele behandelingen die nodig zijn om de mondgezondheid voldoende gezond en stabiel te krijgen, zoals eerst een slijtage herstel;
 3. reguliere mondzorg behandelingen die tijdens het facing traject aanvullend nodig zijn, zoals een röntgenfoto en een wortelkanaalbehandeling bij pijn.

Tandtechniekkosten

De tandtechniekkosten voor de visualisatie en de proefopbouw zijn in de offerte en de factuur een aparte post.

BTW

Omdat deze cosmetische mondzorg (K-codes) niet nodig is voor een gezonde mond kan het zijn dat er 21% btw in rekening wordt gebracht. Dit is terug te vinden op de begroting.

Niet elke facing behandeling is hetzelfde en de prijs kan daardoor verschillen. Sommige zaken zijn altijd inclusief in de prijs, maar andere zaken kunnen verschillen

Het aanbrengen van verschillende esthetische lagen composiet