Max, 54 jaar

  • Tandvlees elk jaar steeds wat achteruit
  • Adem wordt minder fris
  • Tandarts zegt het is nu echt 2 voor 12
  • Max gaat voor een uitgebreide aanpak

Kosten dit jaar:
€ 3,249,01

Max heeft al jaren last van gezwollen en bloedend tandvlees. De tandarts heeft meerdere malen gezegd dat het belangrijk is om daar iets aan te doen. Het kwam er toch steeds niet van. Helaas heeft de tandvleesontsteking zich nu uitgebreid naar het kaakbot.

Gelukkig gaat Max akkoord met het uitgebreid aanpakken van de ernstige tandvlees ontsteking (parodontitis). Hij weet dat het 2 voor 12 is en de kans bestaat dat hij alle tanden en kiezen verliest. Max is nu ook erg gemotiveerd.

De tandarts doet eerst uitgebreid onderzoek om te kijken hoe erg de ontsteking is. Er wordt een status gemaakt van alle ruimtes onder het tandvlees (pockets) en ook opgeschreven waar het bloedt en waar het tandplak zit. Max heeft veel tandplak rond en onder zijn tandvlees en dat veroorzaakt de ontstekingen. Het kaakbot van Max blijkt op sommige plaatsen al flink aangetast te zijn. De tandarts stelt een behandelplan op.

Helaas is ook het advies om drie achterste kiezen te trekken omdat de kans klein is dat het tandvlees daar ooit rustig wordt. Het kaakbot was al helemaal verdwenen in de wortelsplitsing (furcatie).

Bij de volgende afspraken haalt de tandarts het tandsteen en de tandplak onder het tandvlees weg (scaling en rootplaning). Max krijgt daarvoor een verdoving. De drie kiezen worden ook verwijderd. Max krijgt ook uitgebreide uitleg over hoe hij zijn tanden en kiezen perfect kan schoonhouden (mondhygiëne).

Drie maanden na de behandeling onderzoekt de tandarts het tandvlees opnieuw om te beoordelen of er al verbetering is. Er worden ook nieuwe aanwijzingen aan Max gegeven om een aantal plekken beter schoon te houden. Bij de meeste tanden en kiezen is het tandvlees gezond geworden en zijn de pockets veel kleiner. In een nieuwe afspraak wordt besproken wat het beste is voor de toekomst.

Om de plekken met een diepe pockets nog aan te pakken werd voorgesteld om deze chirurgisch te laten behandelen door een tandarts die extra deskundig is in tandvleesontstekingen (tandarts-parodontoloog). Deze tandarts kan op die plekken een flapoperatie uitvoeren om de kiezen extra goed schoon te maken en het tandvlees chirurgisch aan te passen zodat de pockets verdwijnen. Na drie maanden onderzoekt de tandarts het tandvlees opnieuw en nu blijken alle pockets zo te zijn dat het gebit geen gevaar meer loopt.

Om te voorkomen dat de tandvleesontsteking terugkomt is regelmatige nazorg nodig. Bij de nazorg afspraken worden naast de gebitsreiniging ook gekeken waar er nog tandplak zit en adviezen gegeven. Met Max is afgesproken dat hij drie keer per jaar op nazorg komt. Dit jaar kon er nog net één afspraak gepland worden.

Uitgebreid consult parodontale nazorg

Code Beschrijving Kosten
T043 Uitgebreid consult parodontale nazorg € 142,21
Totaal € 142,21