R77 Moeizaam verwijderen van oud kroon- en brugwerk per (pijler)element

€ 35,20

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Een tarief voor het verwijderen van (oud) kroon- en brugwerk met kronentikkers, andere speciale instrumenten en/of met behulp van boren.

Kroon- en brugwerk zit stevig vastgelijmd aan de tanden en kiezen en komt meestal niet makkelijk los. Soms is dat wel nodig bijvoorbeeld als een kroon of een brugpijler aan het lekken is of op een andere wijze niet meer voldoet. Een andere reden is het kunnen bereiken van de wortels voor een extractie of een wortelkanaalbehandeling,.

De boren die gebruikt worden om het keramiek en/of metaal door te slijpen, worden snel bot of breken tijdens het gebruik. Het tarief is bedoeld als compensatie voor de extra tijd en materialen die het de tandarts kost om nog stevig vastzittend kroon- en brugwerk te verwijderen.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Alle handelingen om het kroon- en brugwerk los te tikken of door te slijpen.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Alle overige tandartshandelingen zoals een verdoving (A10).

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet het elementnummer worden vermeld.

Bijzonderheden

Dit tarief is voor kroon- en brugwerk dat nog stevig vastzit. Als het makkelijk loskomt of al los zit dan kan het niet in rekening gebracht worden.

Voor het reparabel verwijderen van een kroon of brug bij een wortelkanaalbehandeling om deze na afloop weer te kunnen terugplaatsen bestaat code E51.

Verwijderen van een metaal-porselein kroon door te slijpen

Verwijderen van een zirconium kroon door te slijpen

Kronentikker