J073 Elke volgende staaf tussen implantaten in dezelfde kaak

€ 78,06

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Het tarief voor het plaatsen van een steg (staaf) tussen het derde / of volgende implantaat in één kaak en het plaatsen / verlijmen van de zogenaamde clip (huls) in het kunstgebit dat over dat stegdeel 'klikt'.

Hierdoor ontstaat meer houvast en stabiliteit bij het (uitneembare) kunstgebit. Vaak is dit een zogenaamd implantaat gedragen volledig kunstgebit (volledig klikgebit), maar het kan ook een gedeeltelijk klikgebit zijn zoals een frameprothese.

'Vrij-eindigende' zwevende stegdelen (extensies), die niet verbonden zijn met een implantaat aan beide zijden, mogen niet met J073 in rekening gebracht worden. Een steg op vier implantaten zal over het algemeen in rekening gebracht worden met eenmaal J072 (het eerste deel tussen twee implantaten) en tweemaal J073 (de twee delen naar de achterste implantaten).

Soms (meestal in de bovenkaak) bestaan de steggen niet uit één geheel maar bijv. uit twee losse steggen. In dergelijke gevallen mag niet tweemaal (J072) in rekening gebracht worden omdat dat tarief bedoeld is voor de steg tussen de eerste twee implantaten.

Wat is in het tarief inbegrepen?

 • Het plaatsen van de steg op de volgende implantaten in één kaak.
 • Het plaatsen / verlijmen van clip(s) in het (uitneembare) kunstgebit.
 • De benodigde afdrukprocedure om de positie van de implantaten over te brengen naar het gipsmodel, zodat een passende steg gemaakt kan worden en de clip(s) op de juiste plaats verlijmd kunnen worden.
 • Inclusief eventuele aanpassingen aan de afdruklepel.
 • Het inspecteren en controleren van de implantaten.
 • Het verwijderen en terugplaatsen van healing abutments of andere (tussen) abutments.
 • Het plaatsen en verwijderen van afdrukstiften.
 • Het passen van de steg (mesostructuur).
 • Aanpassingen als de steg niet past.
 • Het aanbrengen van een zachte laag in het desbetreffende kunstgebit (zelfde kaak) (soft tissue conditioner)
 • Het controleren van de mondhygiene en geven van instructie (M01, M02).
 • Eventuele verdoving (A10/A15).
 • De eerste prothetische consultatie tot en met prothetische nazorg vier maanden na het plaatsen van het klikgebit: het controleren van de pasvorm van het nieuwe klikgebit; het aanpassen van het klikgebit; het verhelpen van drukplaatsen; het zo nodig aanbrengen van tissue conditioner of het uitvoeren van een opvulling, ongeacht het aantal benodigde zittingen; het controleren van de retentie van de mesostructuren; het zo nodig aanpassen van de retentie van mesostructuren (afstellen hoeveel houvast het klikgebit heeft).

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

 1. De materiaal- en techniekkosten van de steg, de benodigde hulpdelen (zoals afdrukstiften, schroeven) en de clip(s). Deze kan de tandarts 1 op 1 doorberekenen.
 2. Het plaatsen van een steg tussen volgende implantaten in dezelfde kaak (J073) of tussen twee implantaten in de andere kaak (J072).
 3. De overige tandartshandelingen zoals de implantaten, het kunstgebit zelf, röntgenfoto's en een eventuele 2e-fase ingreep.

Bijzonderheden

Dit tarief kan alleen gebruikt worden bij een nieuwe uitneembare prothetische voorziening; of een omvorming van een bestaande prothetische voorziening naar een implantaat gedragen prothetische voorziening; of een omvorming van een bestaande prothetische voorziening als er van een drukknop naar een steg gewisseld wordt (andere mesostructuur).

Steg op 4 implantaten met drie tussendelen (1x J42 en 2x J43)

Vrij eindigend stegdeel - J43 niet van toepassing

2 steggen in de bovenkaak met aan alle uiteinden vrij-eindigende stegdelen. Declaratie is 1xJ42 en 1xJ43

Steg op 4 implantaten