R29 Confectie kroon

€ 63,36

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Het (na aanpassen) op een tand of kies vastzetten van een al in de fabriek voorgevormde kroon van roestvrij staal of kunststof. Omdat het al voorgevormde kronen zijn, worden het confectie kronen genoemd. Dit in tegenstelling tot 'gewone' kronen die op maat op de stomp van een tand of kies worden gemaakt.

Soms is er zoveel tandweefsel weg dat de tandarts geen uitgangssituatie meer had voor het maken van tijdelijke voorziening. In dat soort gevallen komen voorgevormde kronen goed van pas. Bij het maken van kroon- en brugwerk is een tijdelijke kroon al inclusief het tarief; R29 kan alleen gebruikt worden om een langere periode te overbruggen.

Daarnaast blijken roestvrijstalen kronen een hele succesvolle methode te zijn om gaatjes bij melkkiezen te behandelen. Dit wordt dan een Hall kroon genoemd. Eerst wordt met orthodontische elastiekjes in een paar dagen tijd ruimte rondom de melkkies gemaakt. Vervolgens hoeft slechts een deel van de kies en het tandbederf geboord te worden om de roestvrijstalen kroon te laten passen. Na het vastzetten (cementeren) van de kroon stopt het tandbederf en ontstaat er niet snel een nieuw gaatje.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het uitzoeken van de best passende confectie kroon.
  • Het eventueel ruimte maken voor de confectie kroon met separatie elastieken.
  • Het slijpen aan de tand of kies zodat de confectie kroon erover heen past.
  • Het aanpassen van de confectie kroon.
  • Het vastzetten (cementeren) van de confectie kroon.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De materiaalkosten van de confectiekroon, die mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen. Deze bedragen meestal tussen de 5 en 10 euro per kroon.
  2. De overige tandartshandelingen zoals een verdoving (A10).

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet het elementnummer worden vermeld.

Confectie roestvrijstalen en kunststof kroon

Maken van een 'Hall kroon'