G33 Aanbrengen front/hoektandgeleiding

€ 70,40

Prijs en omschrijving gebaseerd op het huidige jaar 2024

Kies een ander jaar

Wat is het?

Het aanpassen van de vorm van de hoektanden en/of voortanden zodat deze juist meer contact maken bij het over elkaar schuiven van de tanden en kiezen.

Door de schuifgeleiding via deze hoek- of voortanden te laten verlopen wordt voorkomen dat de andere tanden en kiezen elkaar raken tijdens deze bewegingen. Hierdoor kunnen deze niet slijten tijdens het knarsen. Ook kan het knarsen hierdoor ontmoedigd worden.

Het aanbrengen van front/hoektandgeleiding kan door het dikker en/of langer maken van (meestal de boven) hoektanden en/of voortanden. Dit kan met composietvullingen maar ook met schildjes gemaakt door de tandtechnieker. In dat laatste geval zullen de tanden en kiezen afgedrukt moeten worden en een beetregistratie uitgevoerd. De schildjes worden dan later door de tandarts op de tanden gelijmd.

Soms, als er sprake is van ernstige gebitsslijtage en het kauwstelsel overbelast is, wordt na een functieonderzoek kauwstelsel (G21) front/hoektandgeleiding aangebracht. Vaker wordt de front/hoektandgeleiding zonder functieonderzoek aangebracht om alleen verdere slijtage te voorkomen of te verminderen of om het gemaakte werk bij een uitgebreid restauratief plan (kroon- en brugwerk of vullingen) te beschermen.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het aanbrengen van front/hoektandgeleiding per tand.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Tandtechniek kosten van de schildjes om de front/hoektanden dikker of langer te maken.
  2. Handelingen om de kaakbewegingen buiten de mond te kunnen nabootsen (G11, G12).
  3. Een functieonderzoek kauwstelsel (G21).

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet het elementnummer worden vermeld.

Bijzonderheden

Het tarief kan per voortand of hoektand in rekening worden gebracht en kan naast een gewone vulling in rekening worden gebracht.

Het belang van hoektandgeleiding (animatie)