Proefopstelling

Als tanden of kiezen ontbreken dan kan er van het gebit een gipsen of digitaal model gemaakt worden. Op dat model worden dan de ontbrekende tanden (en tandvlees) in de ideale positie en vorm aangebracht.

Deze proefopstelling kan gebruikt worden bij implantologie voor de planning en/of een boormal. Daarnaast kan een proefopstelling gebruikt worden in de restauratieve tandheelkunde. In dat laatste geval wordt het ook wel wax-up genoemd omdat van oudsher ook de vorm van de tanden en kiezen hersteld en/of aangepast werd met was op een gipsmodel. Tegenwoordig wordt een wax-up vaak digitaal ontworpen en overgebracht in een 3D geprint model.

De tandartscodes voor een proefopstelling (met eventuele boormal) zijn bij implantologie J012 of J013) en bij de algemene tandheelkunde C016. Het passen in de mond van een proefopstelling wordt een mock-up of proefopbouw genoemd en in de restauratieve tandheelkunde is daarvoor de code R92.

In de cosmetische mondzorg wordt de gemaakte proefopstelling ook wel een visualisatie of (digital) smile design genoemd.

Een analoge proefopstelling voor een ontbrekende voortand en de vorm van de andere tanden daaromheen.

Wax-up voortanden t.b.v. een brug op een gipsmodel

Digitale proefopstelling van afgesleten tanden