Mock-up (proefopbouw)

Het (tijdelijk) overbrengen van geplande vullingen of kronen in de mond op de bestaande nog onbehandelde tanden en kiezen.

Dit wordt gedaan aan de hand van een wax-up op gebitsmodellen. Deze proefopstelling kan analoog (gips en was) of digitaal (CAD en 3D geprint model) gemaakt zijn.

Daarvan wordt een siliconen afdruk genomen die vervolgens gevuld wordt met een vloeibaar kunststof en in de mond geplaatst. Na een paar minuten is de kunststof hard geworden.

Met de uitgeharde kunststof is nu de geplande situatie van de proefopbouw gekopieerd. Zo kan de tandarts en patiƫnt het beoogde eindresultaat al beoordelen in de mond.

Een ander voordeel is dat er door de mock-up heen geboord kan worden zodat nergens meer tandweefsel wordt weggehaald dan strikt noodzakelijk.

Soms wordt een mock-up ook zonder afdruk uit de hand gedaan met vulmateriaal om te testen of het eindresultaat aan de verwachtingen voldoet en mogelijk is.

Een mock-up is met name zinvol als de tanden en kiezen langer / hoger worden gemaakt, in gevallen dat de tanden korter gemaakt moeten worden kan een mock-up niet goed in de mond aangebracht worden.

Passen mock-up in de mond