T60 Evaluatie-onderzoek met pocketstatus

€ 151,88

Wat is het?

Een pocketstatus is een overzicht waarin de diepte van de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de zogenaamde pockets, genoteerd zijn. Deze status wordt gebruikt om de gezondheid van het tandvlees en de omliggende weefsels te evalueren.

Na de initiële parodontale behandeling en de herbeoordeling bevindt de patiënt zich in de nazorgfase. In deze fase wordt regelmatig de gezondheid van het tandvlees en de omliggende weefsels gecontroleerd, advies gegeven en worden de tanden en kiezen (onder het tandvlees) gereinigd (T41,T42,T43,T44).

Om de zoveel jaar moet geëvalueerd worden of de toestand nog stabiel is. Dit wordt gedaan met de evaluatieonderzoek met pocketstatus. Als de pocketdieptes zijn afgenomen en/of het tandvlees minder bloedt is dat een teken van het succes / slagen van de behandeling.

Deze code geldt voor patiënten die voorafgaand aan de initiële behandeling pockets van 4 en 5 millimeter (DPSI-score 3-) hadden. Aan de hand van de evaluatiestatus wordt het vervolgtraject besproken.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het verkennend sonderen van de pocketdiepte bij alle aanwezige tanden en kiezen en het op zes punten noteren van de pockets met een diepte van 4 mm of meer.
  • Het noteren van de locaties met bloeding na het sonderen.
  • Het vaststellen van het poetsniveau, ook tussen de tanden (mondhygiënische zelfzorg).
  • Bespreken van het vervolgtraject.
  • Een eventuele nieuwe afspraak om de status en het bespreken af te maken.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Verdoving (A10).
  2. Röntgenfoto’s.
  3. Alle overige tandartshandelingen.

Bijzonderheden

Een pocketstatus kan door dezelfde tandarts of mondhygiënist niet in combinatie met C11, C13, C22, C28 en M40 in rekening worden gebracht. Er zit zoveel overlap in de codes dat de patiënt dan dubbel zou betalen. Een uitzondering is bijvoorbeeld wanneer de consument bij de mondhygiënist of andere tandarts komt voor een parodontale behandeling en daarvoor of daarna bij de tandarts voor een periodieke controle (C11). Dit mag dan wel gecombineerd worden omdat het onwenselijk zou zijn dat daarvoor een afspraak op een andere dag gemaakt zou moeten worden.