Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese is een (vaak volledig) kunstgebit dat over wortels van natuurlijke tanden en kiezen of implantaten heen valt. Bij implantaten wordt het ook wel een klikgebit genoemd.

Als enkele wortels van tanden of kiezen behouden blijven, dan wordt het slinken van de kaken geremd. De druk die ontstaat door het kauwen, wordt bij een ‘gewoon’ kunstgebit opgevangen door het tandvlees van de tandeloze kaken. Bij een kunstgebit waaronder nog wortels aanwezig zijn worden die krachten deels opgevangen. Hierdoor en door de aanwezigheid van de wortels zelf, slinken de kaken minder snel.

De wortels zullen vaak een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan en kunnen bedekt worden met een vulling, maar ook door kappen die gemaakt zijn door de tandtechnieker. Deze kappen kunnen soms door een klikmechanisme of magneet helpen het kunstgebit extra verankering te geven. Een andere mogelijkheid is dat er een telescoopkroon wordt gemaakt op de wortel.

Tegenwoordig door het succes van implantaten worden veel overkappingsprotheses hierop gemaakt, het zogenaamde klikgebit.

Vaak twee of meer implantaten dienen als steun voor een drukknop of een steg (staaf-huls). De implantaten nemen dan de functie over van de natuurlijke wortel en geven door het klikmechanisme het kunstgebit meer stabiliteit en verankering.

Magneetkappen (Dyna) over overkapte natuurlijke wortels

Overkappingsprothese op implantaten. Links op drukknoppen en rechts op een steg (staaf-hulsconstructie)

Implantaatgedragen overkappingsprothese op 4 implantaten met steg