P56 Tissue conditioning gedeeltelijk kunstgebit of framekunstgebit, per kaak

€ 42,20

Wat is het?

Het aanbrengen van een zachte laag aan de binnenzijde van een gedeeltelijk kunstgebit (plaatprothese) of een frame kunstgebit. Dit wordt gedaan bij de patiënt in de mond en buiten de mond wordt vervolgens de zachte laag afgewerkt. Dit wordt ook wel soft tissue conditioning genoemd.

Het aanbrengen van deze zachte laag is soms nodig bij terugkerende drukplekken of bij beschadigd/ kwetsbaar slijmvlies. De laag is bedoeld als tijdelijke oplossing (+/- enkele weken tot maanden) bedoeld. Na deze periode zal er vaak een rebasing uitgevoerd moeten worden.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het aanbrengen van de zachte laag in het gedeeltelijk kunstgebit
  • Het afwerken, gladmaken, weghalen van de overmaat van de zachte laag.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De overige tandartshandelingen
  2. Het aanbrengen van een nieuwe voering (rebasing) van hard kunststof na het verwijderen van de zachte laag.

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet vermeld worden of de behandeling uitgevoerd wordt in de onder- of bovenkaak.

Bijzonderheden

Dit tarief kan per kaak (per kunstgebit) in rekening gebracht worden.

Dit tarief mag de eerste 4 maanden niet in rekening gebracht worden na het plaatsen van een nieuw kunstgebit. De prothetische nazorg in die periode zit al verwerkt in het tarief voor het kunstgebit of in het immediaat vervangen van tanden en kiezen (P40).

Na het plaatsen van implantaten (J20, J28) kan het nodig zijn om een zachte laag in het kunstgebit te plaatsen. Dit kan ook niet onder deze code in rekening gebracht worden omdat het aanpassen van het kunstgebit al (de eerste 4 maanden) verwerkt is in de tarieven voor het plaatsen van implantaten. Voor pre-implantologische chirurgie (J09,J10, J12, J13) geldt een termijn van 2 maanden.

Dit tarief is bedoeld voor de gedeeltelijke prothese en kan niet in rekening gebracht worden bij een volledige prothese. Hiervoor bestaat code P06.