T75 Post-operatief evaluatie-onderzoek met parodontiumstatus

€ 151,60

Wat is het?

Een parodontiumstatus is een uitgebreid overzicht waarin de diepte van de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de zogenaamde pockets, genoteerd zijn. Van elke tand of kies wordt de pocketdiepte op zes punten rondom gemeten en genoteerd. Daarnaast worden ook andere belangrijke zaken rondom de steunweefsels van de tanden en kiezen in de status opgeschreven

Na tandvleeschirurgie is het belangrijk om in kaart te brengen of de behandeling succesvol is geweest en heeft geleid tot kleinere pockets en minder bloedend tandvlees. Deze behandelcode is daarvoor bedoeld.

Wat is onder het tarief inbegrepen?

 • Het verkennend sonderen van de pocketdiepte bij alle aanwezige tanden en kiezen en het op zes punten noteren van de pockets met een diepte van 4 mm of meer.
 • Het noteren van de locaties met bloeding na het sonderen.
 • Het meten en vastleggen van gegevens over:
  - teruggetrokken tandvlees, ook wel recessies genoemd.
  - wortelsplitsingen, ook wel furcatieproblemen genoemd
  - en hoe beweeglijk de tanden en kiezen zijn, ook wel mobiliteit genoemd.
 • Het vaststellen van het poetsniveau, ook tussen de tanden (mondhygiënische zelfzorg).
 • Een eventuele nieuwe afspraak om de status en het bespreken af te maken.
 • Bespreken van het resultaat van de behandeling en het vervolgtraject.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

 1. Röntgenfoto’s.
 2. Alle overige tandartshandelingen.

Bijzonderheden

Deze behandelcode kan door dezelfde tandarts of mondhygiënist ook niet in combinatie met C11, C13, C22, C28 en M40 in rekening worden gebracht. Er zit zoveel overlap in de codes dat de patiënt dan dubbel zou betalen. Een uitzondering is bijvoorbeeld wanneer de consument bij de mondhygiënist komt voor een parodontale behandeling en daarvoor of daarna bij de tandarts voor een periodieke controle (C11). Dit mag dan wel gecombineerd worden omdat het onwenselijk zou zijn dat daarvoor een afspraak op een andere dag gemaakt zou moeten worden.