M61 Mondbeschermer

€ 27,78

Wat is het?

Het tarief voor een mondbeschermer (ook wel gebitsbeschermer genoemd) kan op verschillende manieren gebruikt worden.

De bekendste reden is bescherming van de tanden en kiezen bij het sporten, zoals hockey en boksen. Een andere reden om een mondbeschermer te maken is een simpele knarsplaat.

Een simpele knarsplaat is een (dun) plastic omhulsel van de tanden en kiezen die gedragen kan worden om deze te beschermen tegen slijtage of soms ook veranderingen van stand na tandheelkundige behandelingen. Voor een uitgebreidere knarsplaat van hard kunststof, waarin ook rekening gehouden is met hoe de tanden en kiezen over elkaar schuiven, geldt de code G69.

De mondbeschermer voor het sporten zorgt er juist voor dat de krachten bij een klap op de mond gelijkmatig verdeeld worden over alle tanden en kiezen. Dankzij deze krachtverdeling is de kracht die op een afzonderlijke tand of kies komt veel kleiner en treedt er minder snel schade op.

Bij de tandarts is er de mogelijkheid om deze exact passende mondbeschermer te laten maken. Er wordt eerst een gebitsafdruk gemaakt. Daarna wordt er een (gipsen) kopie van het gebit gemaakt zodat de tandtechnieker een mondbeschermer kan maken die goed past.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het maken van een afdruk van de tanden en kiezen van de kaak waar de beschermer wordt gedragen.
  • Het eventueel maken van een afdruk van de tanden en kiezen van de tegenoverliggende kaak. Om die voor extra stevigheid precies te laten passen in de gebitsbeschermer bij dichtbijten.
  • Het plaatsen van de mondbeschermer.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De materiaal- en tandtechniekkosten van de mondbeschermer.
  2. Alle overige tandartshandelingen.

Bijzonderheden

Voor een mondbeschermer bij het sporten tijdens een orthodontische behandeling geldt een andere code. De code M61 is ook niet bedoeld om de tanden en kiezen na een orthodontische behandeling op hun plaats te houden.

Mondbeschermer op maat gemaakt voor het sporten