J87 Tijdelijke kroon op immediaat geplaatst implantaat

€ 267,53

Wat is het?

Het tarief voor een tijdelijke kroon op een implantaat dat direct (immediaat) na het trekken van een tand of kleine kies is geplaatst.

Het gaat hierbij om een implantaat geplaatst in de zogenaamde 'esthetische zone'. Met esthetische zone worden de tanden bedoeld van eerste kleine kies rechts (14) tot en met de eerste kleine kies links (24) in de bovenkaak.

De tandarts kan direct op een abutment de tijdelijke kroon maken. Soms is er al voorwerk gedaan door een tandtechnisch laboratorium (bijv. een shell) of in andere gevallen kan de tandarts neemt een afdruk nemen en de gehele tijdelijke kroon door een lab laten vervaardigen en deze vervolgens op het implantaat te plaatsen.

De tijdelijke kroon kan de vorm van het tandvlees goed ondersteunen waardoor na het plaatsen van het implantaat de esthetiek van het tandvlees zoveel mogelijk behouden blijft. Tijdens de genezingsfase kan de tijdelijke kroon worden losgehaald en aangepast om het tandvlees te 'stuwen' en/of om de esthetiek te verbeteren. De vormgeving (profiel) van de (tijdelijke) kroon in en rondom het tandvlees wordt het 'emergence profile' genoemd en kan gekopieerd worden naar de definitieve kroon.

Wat is in het tarief inbegrepen?

 • Het (eventueel) afdrukken: afdruk en tegenafdruk van de andere kaak.
 • Het maken van een standaard beetregistratie.
 • Het bepalen van de kleur.
 • Het maken, passen en plaatsen van de tijdelijke kroon.
 • Eventueel benodigde tandvleescorrecties.
 • De nazorg tot het plaatsen van de definitieve kroon:

  Het controleren van hoe de tanden en kiezen dichtbijten en schuiven (occlusie en articulatie).
  Het controleren en zo nodig ingrijpen bij de ingroei van de zachte weefsels (tandvlees).
  Het optimaliseren van het (emergence) profiel. Hiervoor wordt de tijdelijke kroon verwijderd, aangepast en weer teruggeplaatst.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

 1. De kosten van het abutment waar de tijdelijke kroon mee wordt bevestigd in het implantaat. Deze kan de tandarts 1 op 1 doorberekenen.
 2. Eventuele kosten die een tandtechnisch laboratorium t.b.v. de tijdelijke kroon aan de tandarts berekend. Deze kan de tandarts 1 op 1 doorberekenen.
 3. De overige tandartshandelingen zoals het plaatsen van het implantaat, eventuele röntgenfoto's en de definitieve kroon.

Bijzonderheden

Dit tarief mag niet in combinatie met codes die onder 'Pre-implantologische chirurgie' horen, in rekening worden gebracht worden. Dit zijn J09, J10, J12 en J13.

Procedure van het immediaat plaatsen van een implantaat en het maken van een tijdelijke kroon daarop

Esthetische zone