R85 Tijdelijk kroon- en brugwerk, volgende tand of kies

€ 12,06

Wat is het?

Het tarief voor de tweede of volgende tijdelijke kroon of brugtussendeel, over het algemeen gemaakt van kunststof. De tandarts kan de kroon direct in de mond maken aan de hand van een mal of door een tandtechnieker na het nemen van een afdruk (indirecte methode). Temporair is de term die de tandarts gebruikt voor tijdelijk.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het boren en (eventueel) afdrukken van een omslepen tand, kies. Een temporaire kroon kan ook vastgezet worden op een implantaat.
  • Het maken van een tijdelijke kroon als het niet wordt uitbesteed aan een tandtechnieker.
  • Het plaatsen van een tijdelijke kroon, vaak met een zacht cement.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De overige tandartshandelingen zoals een verdoving (A10).
  2. Meerdere tijdelijke kronen.
  3. De tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen. In het geval dat de tandarts de kroon zelf (CAD-CAM) vervaardigt gelden de maximumtarieven voor tandtechniek in eigen beheer.

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet het elementnummer worden vermeld.

Bijzonderheden

Bij het maken van kroon- en brugwerk op natuurlijke tanden en kiezen (o.a. R24) is een tijdelijke kroon al inclusief het tarief. Daarom kan dit tarief alleen in rekening gebracht worden als de tandarts het kroon- en brugwerk niet zelf gestart is, of als het bedoeld is voor een overbruggingsfase. In het laatste geval moet die fase langer zijn dan twee maanden voordat er (definitief) kroon- en brugwerk in rekening gebracht mag worden. Bij een kroon op een implantaat (R34) is het ook mogelijk om voorafgaand (zonder tijdsvoorwaarden) een tijdelijke kroon te maken.