J03 Proefopstelling

€ 138,91

Wat is het?

Als tanden of kiezen ontbreken kan implantologie een oplossing zijn. Het is dan belangrijk om te beoordelen of er voldoende ruimte is en daarnaast te zorgen dat de implantaten op de juiste positie staan. Een proefopstelling met eventuele boormal (boorsjabloon) kan daarbij helpen.

Bij een proefopstelling wordt er een gipsen of digitaal model gemaakt van het gebit. Op dat model worden de ontbrekende tanden (en tandvlees) in de ideale positie en vorm aangebracht. Deze proefopstelling kan dan gebruikt worden voor het maken van een boormal.

Hierdoor boort de tandarts-implantoloog nauwkeurig op de locatie en richting die van te voren bepaald is. Een boormal kan (analoog) gemaakt worden op een gipsmodel van het gebit of ook digitaal ontworpen aan de hand van een digitale scan van het gebit en/of een 3D röntgenopname. In het geval dat ook een 3D röntgenopname wordt gebruik, kan beter rekening gehouden worden met de anatomie van het kaakbot en o.a. de wortels van de omliggende tanden en kiezen.

Wat is het tarief inbegrepen?

  • Het maken van een (digitale) afdruk van de kaak (of beide kaken indien nodig).
  • Een beetregistratie.
  • Het zo nodig passen van de proefopstelling (de tanden en kiezen zijn dan vaak opgesteld op een wasplaat).
  • Het laten maken van de boormal (boorsjabloon), inclusief het overleg met de tandtechnieker.
  • Het zo nodig kopiëren van een bestaand kunstgebit om die te gebruiken voor het maken van een boormal.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Het eventueel op de juiste positie plaatsen van de implantaten op een 3D röntgenopname (CT- of CBCT-scan). Daarvoor kan J05 in rekening gebracht worden.
  2. De tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen. In het geval dat de tandarts de proefopstelling of de boormal zelf vervaardigt gelden de maximumtarieven voor tandtechniek in eigen beheer.

Bijzonderheden

Dit tarief kan alleen gebruikt worden voor het plannen van implantaten.

3D ontwerpen en printen van een boormal

Analoge boormal, gemaakt op een gipsmodel

Boormal 3D geprint.