X21 Maken en boordelen kaakoverzichtsfoto

€ 72,35

Wat is het?

Een grote röntgenfoto waarop de gehele kaak met tanden, kiezen en de kaakgewrichten kunnen staan.

De opname wordt gemaakt met een apparaat dat om het hoofd van de patiënt heen draait (extra-orale opname). Zo'n röntgenfoto wordt ook wel een panorama foto of orthopantomogram genoemd en afgekort tot OPT of OPG.

Een kaakoverzichtsfoto kan nodig zijn bij onderzoek voor en controle van implantaten, bij onderzoek naar pijn in het kaak en kauwstelsel en als er veel (verschillende) gebitsproblemen spelen waarvoor een behandelplan opgesteld moet worden. De kaakoverzichtsfoto kan niet gebruikt worden om periodiek tanden en kiezen te controleren.

Een andere bekende reden voor het nemen van een kaakoverzichtsfoto is onderzoek en (tussentijdse) controle van een orthodontische behandeling. In dat geval moeten de orthodontische F-codes (F155, F156) gebruikt worden.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het maken van de kaakoverzichtsfoto
  • Het beoordelen en vergelijken van de kaakoverzichtsfoto

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Alle overige tandartshandelingen

Bijzonderheden

Bij implantologisch onderzoek voor of controle van implantaten in een tandeloze kaak is er code X22. Het tarief is gelijk aan X21. Omdat implantaten voor een klikgebit in een tandeloze kaak vaak (wel) vergoed worden uit de basisverzekering was een aparte code voor het onderscheid noodzakelijk.

Dit tarief mag ook niet gebruikt worden in het kader van een orthodontische behandeling. De tandarts kan het maken van de röntgenfoto na jouw toestemming ook delegeren aan een assistent of mondhygiënist. De (eind)beoordeling van het resultaat zal door de tandarts(-specialist) gedaan worden.

Kaakoverzichtsfoto

OP300 rontgenapparaat waarmee kaakoverzichtsfoto's genomen kunnen worden