G14 Instellen volledig instelbare 'articulator', pantograaf en registratie

€ 542,63

Wat is het?

Een pantograaf registreert mechanisch (papier/pen) of elektronisch (LED/fotogevoelige cel) de positie en beweging van de onderkaak zodanig dat met behulp van dit hulpstuk de positie en de bewegingen van de onderkaak exact in een ‘articulator’ kunnen worden overgebracht en geanalyseerd.

De exact individueel ingestelde articulator kan helpen bij uitgebreid kroon- en brugwerk, als er sprake is van sterk gevorderde gebitsslijtage of in andere gevallen waar de beethoogte moet worden aangepast.

Handelingen die deze procedure omzeilen kunnen ook worden toegepast (zoals gebruik van standaard hoeken). Deze code is met name van toepassing bij uitgebreid restauratief werk en niet ten behoeve van de behandeling van pijn en niet goed functioneren van het kauwstelsel.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Alle tandartshandelingen die noodzakelijk zijn voor het registeren en analyseren van de bewegingen van de onderkaak in een articulator met behulp van een pantograaf.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  • De (extra) tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen.

Tip

Overleg uitgebreid met uw tandarts als deze handeling wordt gepresenteerd in het kader van een kaakgewrichtsbehandeling. De indicatie voor code G14 is met name van toepassing bij zeer uitgebreid kroon- en brugwerk of vullingen, waarbij het de voorkeur verdient dat deze niet één voor één worden uitgevoerd maar dat alle restauraties in één keer worden vervaardigd.

Volledig instelbare articulator

Volledig instelbare articulator met pantograaf

Bewegingen van de onderkaak gestuurd door de kaakgewrichten en de tanden en kiezen