T164 (Draad)spalk

€ 24,12

Wat is het?

Het spalken van tanden en kiezen door ze met elkaar te verbinden met een draad, glasfiber en/of composiet. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar steunen.

Door ernstige tandvleesvleesontsteking (parodontis) verdwijnt er kaakbot en verliezen tanden hun aanhechting. Hierdoor gaan ze losser staan (mobiliteit). Als de krachten te groot worden op de mobiele tand kan dat leiden tot steeds verder verlies van aanhechting en uiteindelijk tot verlies van de tand. Om dit te voorkomen kan de tandarts met deze behandelcode de tanden spalken.

Deze behandelcode is niet bedoeld om een spalk na een orthodontische behandeling mee te plaatsen of opnieuw vast te zetten. Hiervoor moeten F-codes gebruikt worden (meestal F812A).

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het plaatsen en plakken van een draadspalk, glasfiber of composietspalk en daardoor meerdere tanden aan elkaar te verbinden.
  • Het eventueel nemen van een afdruk als de spalk gemaakt zal gaan worden door een tandtechnisch laboratorium.
  • Het geven van instructies en voorlichting over mondhygiëne.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Verdoving (A10/A15).
  2. Eventuele tandtechniek kosten van de spalk.
  3. Eventuele kosten van gebruikt glasfiber.
  4. Alle overige tandartshandelingen.

Bijzonderheden

Bij een draadspalk kunnen alleen de verbindingen tussen de tanden in rekening gebracht worden. Daarom worden bij zes tanden die aan elkaar gespalkt zijn, vijf tanden in rekening gebracht.

Het tarief voor het repareren of vervangen van een spalk na orthodontie F812A is juist ongeacht het aantal verbindingen, maar een fixed prijs (exclusief techniek- en materiaalkosten).

Aanbrengen van een glasfiber spalk op de ondertanden