Facing

Een facing is een vulling van composiet of een gedeeltelijke kroon van porselein die op een tand wordt vastgezet. Zo kan de vorm of kleur van de tand beter en/of fraaier worden gemaakt. Bij een facing wordt (met name aan de achterkant) minder van de tand weg geboord dan bij een kroon, waardoor het weefselbesparender is. Over het algemeen wordt een porseleinen facing gezien als de fraaiste oplossing, maar door moderne ontwikkelingen kan met composiet een steeds beter resultaat bereikt worden.

Wanneer de facing direct met composiet gemaakt wordt dan kan alles direct in één afspraak worden afgerond. Bij een porseleinen facing wordt er na het boren een afdruk genomen van de tand en een tijdelijke facing geplaatst. In een tandtechnisch laboratorium wordt dan op een gipsmodel binnen enkele weken de porseleinen facing gemaakt, dit wordt dan een indirecte restauratie genoemd.

Over het algemeen zal hiervoor een tand in meerdere vlakken zijn geprepareerd (geboord) waardoor code R24 van toepassing is. Als er maar in één vlak is geboord is code R79 van toepassing en als er helemaal niet is geboord dan geldt code R78. Er kan van te voren ook een mock-up gemaakt worden om het beoogde eindresultaat al te passen in de mond.

Na verwijderen van de tijdelijke facing wordt de tand schoongemaakt en worden ook vaak bijzondere hechttechnieken toegepast (R14) om de facing extra stevig vast te zetten (cementeren).

Preparatie (boren) voor een facing in meerdere tandvlakken (R24)

Smile make over met facings