M30 Behandeling van gevoelige tandhalzen en (preventief) toedienen medicament

€ 5,83

Wat is het?

Het aanbrengen van fluoride op een (beginnend) gaatje of een (ander) middel om een tandhals minder gevoelig te maken, per tand of kies (element).

Fluoride helpt het dieper worden van gaatjes te remmen of zelfs helemaal te stoppen. Door (herhaalde) lokale fluoride applicatie en thuis goed poetsen met een fluoride tandpasta hoeft een gaatje niet te leiden tot een vulling. Er bestaan ook fluoride preparaten die gecombineerd zijn met het ontsmettende middel chloor-hexidine of het cariësremmende middel silver-diamine.

Tandhalzen hebben vele kleine kanaaltjes die richting het levende deel (pulpa) met de zenuw lopen. Als tandhalzen blootliggen dan kunnen tanden en kiezen heel gevoelig zijn bij prikkels als koude, aanraking of zoet, lees er hier meer over. De tandarts kan naast fluoride ook speciale middeltjes op de tandhalzen aanbrengen die deze kanaaltjes meer dicht maken en daardoor de gevoeligheid verminderen.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het lokaal aanbrengen van het middel bij één tand of kies.
  • De materiaalkosten van het middel.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Het aanbrengen van het middel bij een volgende tand of kies.
  2. Alle overige tandartshandelingen.

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet het elementnummer worden vermeld.

Bijzonderheden

Dit tarief is bedoeld voor het behandelen van maximaal 5 tanden of kiezen en kan daarom niet tijdens een afspraak meer dan 5 keer in rekening gebracht worden. Als er meer dan 5 tanden of kiezen met fluoride en/of chloorhexidine behandeld worden dan moet het tarief M40 voor fluoride applicatie per kaak in rekening gebracht worden. Als de fluoride applicatie dan in zowel de bovenkaak als onderkaak wordt aangebracht, geldt tweemaal het tarief van M40.

Daarnaast is het tarief M30 bedoeld voor preventie en niet voor zaken die onderdeel uitmaken van vullen en kroon- en brugwerk, zoals cariësdetector, retractiekoord/gel, of andere bloedstelpende materialen.

Lokale fluoride vernis applicatie op een voortand